Pier 99

pier 99

Project
Pier 99

Location
Pyrmont, Sydney

Architect
JPRA

Builder
Duffy Kennedy Constructions

Products
Embossed stainless steel panels with mirror finish on a Hook-On Grid System

Need help with a similar project?

Speak with a USG Boral Specialist

USG Boral metal ceiling completes a maritime design palette


Take our Virtual Tour here!

Located amidst the heritage wharf-side area of Sydney’s Pyrmont, Pier 99 is a residential mixed-use development. The commercial ground floor faces the bustling Pyrmont Bridge Road whilst the residents of the 76 apartments on the five upper storeys enter from their own dedicated entrance on a quiet Wattle Crescent rear street.

Architect Roland Martinez of JPRA says that it was important to differentiate the two uses by giving the apartments the address of 1 Wattle Street. The design emphasises the maritime heritage of the local area, especially in the entrance foyer.

MAKING AN ENTRY STATEMENT

JPRA selected from a wide palette of materials for the apartment entrance area to reflect the waterside ambiance. The use of old recycled timber for the walls around the lift doors brings old jetties to mind, while white panel board on the opposite wall is reminiscent of maritime architecture and detailing.

For the ceiling of the entry, Roland Martinez was looking for a ‘ripple effect’. The innovative USG Boral stainless steel ceiling panels Roland Martinez and his team chose from a wide range of surface colours and effects have an embossed mirror finish – which achieved his vision of sun reflecting on a bay. The metal ceiling panels are suspended from a hook-on grid system with downlights around their sides adding a nautical feel. Some cut-outs were drilled in the panels to accommodate services such as the sprinkler system.

"The way USG Boral responded to our design requirements was really impressive. We will definitely consider working with them again” - Roland Martinez, Director JPRA

A NAUTICAL VISION ACHIEVED

Because the entry of Pier 99 is the main access to the building, Roland Martinez had to wait some time before his vision was realised, as trades involved in the project needed access via the area to the apartments.

The wait was rewarded when the ceiling panels were finally installed, completing the heritage and nautical look and feel. “The way USG Boral responded to our design requirements was really impressive,” Roland Martinez adds. “We will definitely consider working with them again.”

Download the full case study here.